Maltodextrinum
2001
Maltodextrin
Je to směs glukosy, disacharidů a polysacharidů, získaná částečnou hydrolýzou škrobu. Stupeň hydrolýzy, vyjádřený jako glukosový ekvivalent (DE), je nejvýše 20 a neliší se o více než 2 DE jednotky od hodnoty uvedené v označení na obalu.
Vlastnosti
Bílý nebo téměř bílý slabě hygroskopický prášek nebo granule. Je snadno rozpustný ve vodě.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Roztok S. Rozpustí se 12,5 g ve vodě prosté oxidu uhličitého R a zředí se jí na 50,0 ml.
Hodnota pH (2.2.3). 4,0 až 7,0; měří se směs 30 ml roztoku S a 1 ml roztoku chloridu draselného R (223,6 g/l).
Oxid siřičitý (2.5.29). Nejvýše 20 μg/g.
Těžké kovy (2.4.8).4 ml roztoku S se zředí vodou R na 30 ml. Roztok vyhovuje limitní zkoušce E na těžké kovy (10 μg/g). Porovnávací roztok se připraví za použití 10 ml základního roztoku olova (1 μg Pb/ml).
Ztráta sušením (2.2.32). Nejvýše 6,0 %; 1,000 g se suší v sušárně při 100 °C až 105 °C.
Síranový popel (2.4.14). Nejvýše 0,5 %;stanoví se s 1,00 g zkoušené látky.
Glukosový ekvivalent. Přesně zvážené množství zkoušeného vzorku, odpovídající 2,85 g až 3,15 g redukujících cukrů, počítáno jako glukosový ekvivalent, se přesně naváží do 500ml odměrné banky. Rozpustí se ve vodě R a zředí se jí na 500,0 ml. Roztok se převede do 50ml byrety. Do 250ml baňky se pipetuje 25,0 ml vínanu mědnatého RS a přidá se 18,5 ml roztoku vzorku z byrety, zamíchá se a přidají se varné kamínky. Baňka se umístí na horkou desku, předem připravenou tak, aby roztok začal vřít během 2 min ±15 s. Nechá se vřít přesně 120 s, přidá se 1 ml roztoku modři methylenové R (1 g/l) a titruje se roztokem vzorku (V1) do vymizení modrého zbarvení. Během titrace se roztok udržuje ve varu.
Roztok vínanu mědnatého se standardizuje pomocí roztoku glukosy R (6,00 g/l) (Vo).
Glukosový ekvivalent (DE) se vypočítá ze vztahu:
DE = | 300 · V0 · 100 | , |
V1 · M · D |
v němž značí:
V0 - celkový objem standardního roztoku glukosy v mililitrech,
V1 - celkový objem zkoušeného roztoku v mililitrech,
M -
hmotnost vzorku v gramech,
D - procentuální obsah suché hmoty v látce.
Mikrobiální znečištění. Celkový počet živých aerobních mikroorganismů (2.6.12) je nejvýše 103 bakterií a nejvýše 102 plísní v gramu, stanoví se počítáním na pevných půdách. Vyhovuje zkoušce na nepřítomnost Escherichia coli a Salmonella (2.6.13).
Označování
V označení na obalu se uvede glukosový ekvivalent (DE).