Maydis amylum
Kukuřičný škrob
Synonymum. Amylum maydis
CAS 9005-25-8 |
Získává se z obilek druhu Zea mays L.
Vlastnosti
Matně bílý až slabě nažloutlý velmi jemný prášek, vrzající při tření mezi prsty, bez chuti. Je prakticky nerozpustný ve studené vodě a v lihu 96%.
Zrna s trhlinami na okrajích nebo nepravidelnými hranami se vyskytují zcela výjimečně.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Kysele reagující látky. Ke 100 ml lihu 70% (V/V) předem zneutralizovaného po přidání 0,5 ml fenolftaleinu RS se přidá 10 g zkoušené látky, 1 h se protřepává a pak se zfiltruje. Ke změně zbarvení 50 ml filtrátu se spotřebují nejvýše 2,0 ml hydroxidu sodného 0,1 mol/l VS.
Cizí příměsi. Mohou být přítomny pouze stopy buněčných stěn a protoplazmy.
Ztráta sušením (2.2.32).. Nejvýše 15,0 %; 1,00 g se suší v sušárně při 100 °C až 105 °C.
Síranový popel (2.4.14). Nejvýše 0,6 %;stanoví se s 1,00 g zkoušené látky.
Mikrobiální znečištění. Nejvýše 103 bakterií a 102 plísní v gramu; stanoví se plotnovou metodou (2.6.12); vyhovuje zkoušce na nepřítomnost Escherichia coli (2.6.13).
Uchovávání
Ve vzduchotěsných obalech.