Oryzae amylum
Rýžový škrob
Synonymum. Amylum oryzae
CAS 9005-25-8 |
Získává se z obilek druhu Oryza sativa L.
Vlastnosti
Velmi jemný bílý prášek vrzající při tření mezi prsty, bez chuti. Je prakticky nerozpustný ve studené vodě a v lihu 96%.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Kysele reagující látky. 10 g se smíchá se 100 ml lihu R 70% (Y/V) předem zneutralizovaného po přidání 0,5 ml fenolftaleinu RS, protřepává se 1 h a pak se zfiltruje. Ke změně zbarvení 50 ml filtrátu se spotřebují nejvýše 2,0 ml hydroxidu sodného 0,1 mol/l VS.
Cizí příměsi. Mohou být přítomny pouze stopy buněčných stěn a protoplazmy.
Ztráta sušením (2.2.32). Nejvýše 15,0 %; 1,00 g se suší v sušárně při 100 °C až 105 °C.
Síranový popel (2.4.14). Nejvýše 1,0 %;stanoví se s 1,00 g zkoušené látky.
Mikrobiální znečištění (2.6.12). Nejvýše 103 aerobních bakterií a 102 plisní v gramu; stanoví se plotnovou metodou; vyhovuje zkoušce na nepřítomnost Escherichia coli (2.6.13).
Uchovávání
Ve vzduchotěsných obalech.