Althaeae sirupus
2001
Proskurníkový sirup
Synonymum. Sirupus althaeae
Je to koncentrovaný roztok sacharosy ve výluhu z proskurníkového kořene konzervovaný methylparabenem.
Příprava
Althaeae radix (5 600) | 25,0 g |
Ethanolum 96% (VN) | 20,0 g |
Aqua purificata | 400,0 g |
Sacharosum | 640,0 g |
Methylparabenum | 1,5 g |
Proskurníkový kořen předem omytý studenou čištěnou vodou se ve skleněné, porcelánové nebo smaltované nádobě maceruje 2 h při pokojové teplotě ve směsi 10 g ethanolu 96% (VN) a 400 g vody za občasného promíchávání. Výluh se zfiltruje vhodným filtrem; zbylá droga se nelisuje. K 360 g takto připraveného výluhu se přidá roztok methylparabenu v 10 g ethanolu 96% (VN) a sacharosa a krátce se svaří na sirup. Ten se doplní horkou čerstvě převařenou čištěnou vodou na 1000 g.
Vlastnosti
Mírně opalizující nažloutlá hustá tekutina, charakteristického pachu a chuti.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Hustota. ρ20= 1,30 g/cm3 až 1,32 g/cm3.
Index lomu. n20D = 1,445 až 1,456.
Škrobový sirup. 10 ml se vaří s asi 10 mg aktivního uhlí R a 10 ml vody R do odbarvení. Zfiltruje se a 1 ml bezbarvého filtrátu okyseleného 0,1 ml kyseliny chlorovodíkové RS se přidá 10 ml ethanolu R; filtrát se nezakalí ani po silném protřepání.
Uchovávání
Chráněn před světlem, při teplotě 8 °C až 15 °C.
Označování
V označení na obalu se uvede název použité protimikrobní přísady.