Glyceroli unguentum
N
Glycerolová mast
Synonymum. Unguentum glyceroui
Je to škrobový glycerogel stabilizovaný protimikrobní přísadou.
Obsahuje 74,6 % až 79,3 % glycerolu (C3H8O3, Mr 92,09).
Příprava
Glycerolum 85% | 90,0 g |
Methylparabenum | 0,2 g |
Ethanolum 96% (V/V) | 1,0 g |
Tritici amylum (125) | 10,0 g |
Aqua purificata | 15,0 g |
Přesátý pšeničný škrob se v třence promíchá s čištěnou vodou a zahřívá se na vodní lázni za stálého míchání, až směs zhoustne. Pak se přidá glycerol a roztok methylparabenu v ethanolu 96% a zahřívá se na vodní lázni za stálého míchání tak dlouho, až se utvoří stejnorodá prosvítavá mast. Doplní se odpařená voda a míchá se do vychladnutí.
Vlastnosti
Rosolovitá prosvítavá bělavá mast, téměř bez pachu.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Roztok S. 10 g se protřepává s 10 ml vlažné vody R, až vznikne rovnoměrně zakalená tekutina.
Kysele nebo zásaditě reagující látky. 8 ml roztoku S se zředí 15 ml vody R, přidá se 0,1 ml fenolftaleinu RS; tekutina zůstane bezbarvá. Ke změně zbarvení roztoku na červené se spotřebuje nejvýše 0,20 ml hydroxidu sodného 0,1 mol/l IjS.
Celkový popel (2.4.16). Nejvýše 0,1 %;stanoví se s 2,00 g zkoušeného přípravku.
Stanovení obsahu
Glycerol. 0,2000 g se naváží na malou skleněnou podložku, která se i s navážkou vloží do kuželové baňky na 250 ml se zabroušenou zátkou. Přidá se 50 ml vody R, 0,1 ml červeně fenolové RS a po protřepání a rozpuštění masti se po kapkách přidává hydroxid sodný 0,1 mol/l VS do vzniku fialově červeného zbarvení. Pak se přidá 1,50 g jodřstanu sodného R, baňka se uzavře a její obsah se občas promíchá krouživým pohybem. 5 min po rozpuštění jodistanu sodného se přidá 1,5 ml propylenglykolu R, znovu se promíchá a titruje se hydroxidem sodným 0,1 mol/l VS ze žlutého do %alově červeného zbarvení. Nalezená spotřeba se koriguje výsledkem slepé zkoušky.
1 ml hydroxidu sodného 0, I mol/l VS odpovídá 9,209 mg C3H8O3.
Uchovávání
Viz článek Unguenta.
Chráněna před světlem.
Označování
Viz článek Unguenta.
V označení na obalu se uvede název použité protimikrobní konzervační látky.