Sirupus simplex
N
Prostý sirup
Je to koncentrovaný roztok sacharosy (C12H22O11,
Obsahuje 63 % až 65 % C12H22O11
Příprava
Saccharosum | 640,0 g |
Aqua purificata | 360,0 g |
Sacharosa se za stálého míchání rozpustí v čištěné vodě zahřáté na asi 80 °C a potom se krátce povaří. Pěna se odstraní a sirup se, je-li třeba, zfiltruje ještě za horka vhodným filtrem a plní se do suchých, podle potřeby vysterilizovaných nádob až po hrdlo a nádoby se ihned uzavřou.
Vlastnosti
Hustá čirá nebo slabě opalizující bezbarvá nebo nejvýše slabě nažloutlá až slabě nahnědlá tekutina sladké chuti.
Zkouška totožnosti
Ke 2,5 ml se po částech přidává 10 ml ethanolu R a protřepe se, směs se zfiltruje a zředí 10 ml vody R. K 2 ml filtrátu se přidá asi 0,05 g resorcinolu R, 0,5 ml kyseliny chlorovodíkové RS a zahřívá se ve vodní lázni; tekutina se zbarví červeně (sacharosa).
Zkoušky na čistotu
Vzhled. Přípravek je čirý (2.2.1) a není zbarven intenzívněji než porovnávací barevný roztok ŽS nebo H5 (2.2.2, Metoda II).
Škrobový sirup. 10 ml zkoušeného přípravku a 10 ml vody R se povaří s aktivním uhlím R do odbarvení a zfiltruje se. K 1 ml bezbarvého filtrátu okyseleného 0,1 ml kyseliny chlorovodíkové RS se přidá 10 ml ethanolu R; filtrát se nezakalí ani po silném protřepání.
Redukující cukry. Ke 3 ml se přidají 2 ml vínanu mědňatého RS; do 5 min se tekutina zbarví nejvýše zeleně.
Stanovení obsahu
Změří se index lomu n20D (2.2.6) a z následující tabulky se odečte obsah sacharosy v procentech.
Tab. 1. Vztah koncentrace a indexu lomu vodných roztoků sacharosy při 20 °C
Sacharosa % |
Index lomu n20D |
Sacharosa % |
Index lomu n20D |
---|---|---|---|
60 | 1,4418 | 66 | 1,4555 |
61 | 1,4441 | 67 | 1,4579 |
62 | 1,4464 | 68 | 1,4603 |
63 | 1,4486 | 69 | 1,4627 |
64 | 1,4509 | 70 | 1,4651 |
65 | 1,4532 | 71 | 1,4676 |
Uchovávání
Ve zcela naplněných a dobře uzavřených obalech, v chladnu a chráněn před světlem.