Maydis oleum raffmatum
1999
Čištěný kukuřičný olej
Synonymum. Oleum maydis
CAS 8001-30-7 |
Je to čištěný mastný olej získaný ze semen Zea mays L. lisováním nebo extrakcí.
Vlastnosti
Čirý světle žlutý nebo žlutý olej. Je prakticky nerozpustný ve vodě a v lihu 96%, je mísitelný s etherem petrolejovým (TV: 40 °C až 60 °C) a dichlormethanem.
Hustota je asi 0,920 a index lomu asi 1,474.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Číslo kyselosti (2.5.1). Nejvýše 0,5; stanoví se s 10,0 g. Pokud je látka určena k výrobě parenterálních přípravků, je číslo kyselosti nejvýše 0,3.Číslo peroxidové (2.5.5). Nejvýše 10,0. Pokud je látka určena k výrobě parenterálních přípravků, je číslo peroxidové nejvýše 5,0.
Nezmýdelnitelné látky (2.5.7). Nejvýše 2,8 %; stanoví se s 5,0 g zkoušené látky.
Zásadně reagující látky (2.4.19). Vyhovuje zkoušce Zásadně reagující látky v mastných olejích.
Podíl mastných kyselin. (2.4.22, Metoda A). Frakce mastných kyselin oleje má následující složení:
Steroly. Stanoví se plynovou chromatografí (2.4.23); podíl sterolů oleje obsahuje nejvýše 0,3 % brassikasterolu.
Voda, mikrostanovení (2.5.32). Pokud je látka určená k výrobě parenterálních přípravků, obsahuje nejvýše 0,1 % vody, stanoví se s 5,00 g zkoušené látky. Použije se směs stejných objemových dílů dekanolu R a metharcolu bezvodého R jako rozpouštědla.
Uchovávání
Chráněn před světlem, při teplotě nepřevyšující 25 °C.
Označování
V označení na obalu se uvede, zda: