Solani amylum
1998
Bramborový škrob
Synonymum. Amylum Solani
CAS 9005-25-8 |
Je to škrob získaný z hlíz druhu Solanum tuberosum L.
Vlastnosti
Velmi jemný bílý prášek, vrzající mezi prsty. Je prakticky nerozpustný ve studené vodě a v lihu 96%. Neobsahuje škrobová zrna jiných rostlinných druhů. Může obsahovat malé množství úlomků tkání matečné rostliny.
Zkoušky totožnosti
Zkoušky na čistotu
Hodnota pH (2.2.3). 5,0 až 8,0; měří se následující roztok: 5,0 g se 60 s protřepává s 25,0 ml vody prosté oxidu uhličitého R a pak se nechá 15 min stát.
Železo (2.4.9). 1,5 g se protřepe s 10 ml kyseliny chlorovodíkové zředěné RS a zfiltruje se. Filtrát vyhovuje limitní zkoušce na železo (10 µg/g).
Cizí příměsi (2.8.2). Pozoruje se pod mikroskopem ve směsi stejných dílů glycerolu R a vody R; nejsou přítomny stopy buněčných stěn a zbytků cytoplazmatu.
Celkové bílkoviny. Nejvýše 0,1 % (odpovídá 0,017 % N a přepočítávací faktor je 5,7). Stanoví se se 6,00 g mineralizací s kyselinou sírovou (2.5.9) s následující modifikací: částice ulpělé na hrdle baňky se spláchnou 25 ml kyseliny sírové R, směs se zahřívá tak dlouho, až je roztok čirý; použije se 45 ml hydroxidu sodného koncentrovaného RS.
Oxidační látky (2.5.30). Vyhovuje požadavkům zkoušky Oxidanty.
Oxid siřičitý (2.5.29). Nejvýše 50 μg/g.
Mikrobiální znečištění. Nejvýše 103 bakterií a nejvýše 102 hub v gramu; stanoví se plotnovou metodou (2.6.12). Vyhovuje zkoušce na nepřítomnost Escherichia coli (2.6.13).
Ztráta sušením (2.2.32). Nejvýše 20,0 %; 1,000 g se suší 90 min v sušárně při 130 °C.
Síranový popel (2.4.14). Nejvýše 0,6 %;stanoví se s 1,00 g.
Uchovávání
V dobře uzavřených obalech.