Triticiamylum
1998
Pšeničný škrob
Synonymum. Amylum tritici
CAS 9005-25-8 |
Získává se z obilek druhu Triticum aestivum L. (T. vulgare VILL.).
Vlastnosti
Velmi jemný bílý prášek vrzající mezi prsty. Je prakticky nerozpustný ve studené vodě a v lihu 96%. Neobsahuje škrobová zrna jiných rostlinných druhů. Může obsahovat malé množství úlomků tkání matečné rostliny.
Zkoušky totožnosti
V polarizovaném světle je patrný výrazný černý kříž protínající hilum.
Zkoušky na čistotu
Hodnota pH (2.2.3). 5,0 až 8,0. 5,0 g se protřepává 60 s s 25,0 ml vody prosté oxidu uhličitého R a pak se nechá 15 min stát.
Železo (2.4.9). 1,5 g se protřepe s 15 ml kyseliny chlorovodíkové zředěné RS a zfiltruje se. Filtrát vyhovuje limitní zkoušce na železo (10 µg/g).
Cizí příměsi (2.8.2). Pozoruje se pod mikroskopem ve směsi stejných ďílů glycerolu R a vody R; nej sou přítomny stopy buněčných stěn a zbytků cytoplazmatu.
Celkové bílkoviny. Nejvýše 0,3 % celkových bílkovin (odpovídá 0,048 % dusíku, přepočítávací faktor je 5,7). Provede se stanovení dusíku mineralizací kyselinou sírovou (2.5.9). Postup je upraven takto: stanoví se s 6,0 g, částice ulpělé na hrdle baňky se opláchnou 25 ml lryselirry sírové R, směs se zahřívá tak dlouho, až je roztok čirý; přidá se 45 ml hydroxidu sodného koncentrovaného RS.
Oxidační látky (2.5.30). Vyhovuje požadavkům statě Oxidanty.
Oxid siřičitý (2.5.29). Nejvýše 50 μg/g.
Mikrobiální znečištění. Nejvýše 103 bakterií/g a nejvýše 10 Zhub/g; stanoví seplotnovou metodou (2.6.12). Vyhovuje zkoušce na nepřítomnost Escherichia coli (2.6.13).
Ztráta sušením (2.2.32). Nejvýše 15,0 %; 1,000 g se suší 90 min v sušárně při 130 °C.
Síranový popel (2.4.14). Nejvýše 0,6 %;stanoví se s 1,00 g.
Uchovávání
V dobře uzavřených obalech.