Český lékopis 1997
Amygdalae oleum virginale
2001
Mandlový olej panenský
Synonymum. Amygdalae oleum virgineum, Amygdalae oleum
Je to mastný olej získaný lisováním za studena ze zralých semen druhu Prunus
dulcis (MILL.) D. A. WEBB var. dulcis nebo Prunus dulcis (MILL.) D. A. WEBB var.
amara (D. C.) BUCHHEIM nebo ze směsi obou odrůd.
Vlastnosti
Žlutá čirá kapalina. Je těžce rozpustný v lihu 96%, mísitelný s etherem
petrolejovým. Tuhne při teplotě asi -18 °C. Relativní hustota je asi 0,916.
Zkoušky totožnosti
Základní sestava zkoušek: A a C.
Alternativní sestava zkoušek: A a B, viz Obecné zásady (1.2.).
- Zkouška Absorbance, viz Zkoušky na čistotu, je zároveň zkouškou
totožnosti.
- Provede se zkouška Totožnost mastných olejů tenkovrstvou chromatografií
(2.3.2). Získaný chromatogram odpovídá charakteristickému chromatogramu pro
mandlový olej.
- Zkouška Podíl mastných kyselin, viz Zkoušky na čistotu, je zároveň
zkouškou totožnosti.
Zkoušky na čistotu
Absorbance (2.2.25). 0,100 g se
rozpustí v cyklohexanu R a zředí se jím na 10,0 ml. Absorbance roztoku měřená v
maximu při 264 nm až 276 nm není větší než 0,2. Poměr absorbance při 232 nm k
absorbanci při 270 nm je větší než 7.
Číslo kyselosti (2.5.1). Nejvýše 2,0;
stanoví se s 5,0 g zkoušené látky. Číslo peroxidové (2.5.5). Nejvýše 15,0.
Nezmýdelnitelné látky (2.5.7).Nejvýše 0,7
%;stanoví se s 5,0 g zkoušené látky.
Podíl mastných kyselin (2.4.22, Metoda A). Podíl mastných kyselin má toto
složení:
- nasycené mastné kyseliny s délkou řetězce méně než C, 6: nejvýše 0,1 %,
- kyselina palmitová: 4,0 % až 9,0 %,
- kyselina palmitolejová (délkou řetězce odpovídá makrogoladipatu 16,3):
nejvýše 0,6 %,
- kyselina margarová: nejvýše 0,2 %,
- kyselina stearová: nejvýše 3,0 %,
- kyselina olejová (délkou řetězce odpovídá makrogoladipatu 18,3): 62,0 % až
86,0 %,
- kyselina linolová (délkou řetězce odpovídá makrogoladipatu 18,9): 20,0 %
až 30,0 %,
- kyselina linolenová (délkou řetězce odpovídá makrogoladipatu 19,7):
nejvýše 0,4 %,
- kyselina arachidová: nejvýše 0,2 %,
- kyselina ikosenová (délkou řetězce odpovídá makrogoladipatu 20,3): nejvýše
0,3 %,
- kyselina behenová: nejvýše 0,2 %,
- kyselina eruková (délkou řetězce odpovídá makrogoladipatu 22,3): nejvýše
0,1 %.
Steroly. Provede se zkouška Steroly v mastných olejích (2.4.23). Podíl
sterolů obsahuje:
- cholesterol: nejvýše 0,7 %,
- kampesterol: nejvýše 4,0 %,
- stigmasterol: nejvýše 3,0 %,
- β-sitosterol: 73,0 % až 87,0 %,
- Δ5-avenasterol: nejméně 10,0 %,
- Δ7-avenasterol: nejvýše 3,0 %,
- Δ7-stigmastenol: nejvýše 3,0 %,
- brassikasterol: nejvýše 0,3 %.
Uchovávání
Ve zcela naplněných obalech, chráněn před světlem.