Ricini oleum virginale
2001
Ricinový olej panenský
Synonymum. Oleum ricini, Ricini oleum virginum
CAS 8001-79-4 |
Je to mastný olej získaný lisováním za studena ze semen druhu Ricinus communis L. Múže být přidána vhodná antioxidační přísada.
Vlastnosti
Čirá téměř bezbarvá nebo slabě žlutá viskózní hygroskopická kapalina. Je těžce rozpustný v etheru petrolejovém, mísitelný s lihem 96% a s kyselinou octovou ledovou.
Index lomu je asi 1,479 a relativní hustota je asi 0,958.
Zkoušky totožnosti
Základní zkouška: D.
Alternativní sestava zkoušek: A, B a C, viz Obecné zásady (1.2.).
Zkoušky na čistotu
Optická otáčivost (2.2.7). +3,5° až+6,0°.
Absorbance (2.2.25). 1,0 g se smíchá s lihem 96% R a zředí se jím na 100,0 ml. Roztok vykazuje maximum při 269 nm. Specifická absorbance v maximu je nejvýše 1,5.
Číslo kyselosti (2.5.1). Nejvýše 2,0; 5,0 g se rozpustí v 25 ml předepsané směsi rozpouštědel.Číslo hydroxylové (2.-5.3, Metoda A). Nejméně 150. Číslo jodové (2.5.4). 82 až 90.
Číslo peroxidové (2.5.5). Nejvýše 10,0.
Nezmýdelnitelné látky (2.5.7).Nejvýše 0,8 %;stanoví se s 5,0 g zkoušené látky. Podíl mastných kyselin. Provede se plynová chromatografie (2.2.28).
Zkoušený roztok. 75 mg se naváží do 10ml odstřed'ovací zkumavky se šroubovacím uzávěrem a třepáním a mírným zahřátím (50 °C až 60 °C) se rozpustí ve 2 ml terc. butylmethyletheru Rl. K ještě teplému roztoku se přidá 1 ml roztoku sodíku R (12 gn) v methanolu bezvodém R, připraveném s potřebnou opatrností, a nejméně 5 min se intenzivně míchá. Potom se přidá 5 ml vody destilované R, asi 30 s se opět intenzivně míchá a pak se 15 min odstřed'uje při 1500 g°. Použije se horní vrstva.
Porovnávací roztok. 50 mg methylricinoleatu CRL a 50 mg methylstearatu CRL se rozpustí v 10,0 ml terc. butylmethyletheru Rl.
Chromatografický postup se obvykle provádí za použití:
Teplota kolony se udržuje 55 min na 215 °C, teplota nástřikového prostoru a detektoru se udržuje na 250 °C. Nastříkne se po 1 µl obou roztoků.
Zkoušku lze hodnotit, jestliže kritéria testu způsobilosti odpovídají stati (2.4.22, Metoda A). Podíl jednotlivých mastných kyselin v procentech se vypočítá podle vztahu:
Ax,s,c / ∑Ax,s,c . 100,
v němž značí:
Ax,s,c - korigovanou plochu píku mastné kyseliny ve zkoušeném roztoku:
Ax,s,c = Ax,s . Rc,
Rc - relativní korekční faktor pro píky methylricinoleatu a methylesteru kyseliny 9,10-dihydroxystearové podle vztahu:
Rc = | m1,r · A2,r | , |
A1r · m2,r |
v němž značí:
Rc - 1 pro piky odpovídající každé ze sledovaných nebo
nesledovaných mastných kyselin,
m1,r - navážku methylricinoleatu
v porovnávacím roztoku,
m2,r - navážku methylstearatu v
porovnávacím roztoku,
A1,r - plochu píku odpovídajícího
methylricinoleatu na chromatogramu porovnávacího roztoku,
A2,r -
plochu píku methylstearatu na chromatogramu porovnávacího roztoku,
Ax,s - plochu píků odpovídajících methylesterům sledovaných nebo
nesledovaných mastných kyselin.
Podíl mastných kyselin v oleji je následující:
Voda, semimikrostanovení (2.5.12). Nejvýše 0,3 %;stanoví se s 5,0 g zkoušené látky.
Uchovávání
Ve zcela naplněných obalech, chráněn před světlem, při teplotě nepřevyšující 25 °C.
Označování
V označení na obalu se uvede název a množství případně přidané antioxidační přísady.